ריפוי בעיסוק הוא חלק מתחום פרא-רפואי שנועד לשפר את איכות החיים, היכולת התפקודית והעצמאות של האדם, באמצעות פעילויות ממוקדות ומותאמות אישית לפי צרכיו ורצונותיו של הדייר. בקרב הגיל השלישי, במיוחד במוסדות גריאטריים, ריפוי בעיסוק הופך לכלי משמעותי לשמירה על מיומנויות מוטוריות, קוגניטיביות ורגשיות, התורמות לרווחה הנפשית והפיזית של האדם.
חשיבות הריפוי בעיסוק
עם העלייה בגיל, חלים שינויים טבעיים בתפקודי הגוף והמוח, יש ירידה ביכולות קוגניטיביות, בתנועה ובשליטה המוטורית. ריפוי בעיסוק מסייע להאט תהליכים אלה ולשמר את היכולות הקיימות, תוך חיזוק תחושת המסוגלות והעצמאות של האדם המבוגר. בעזרת טיפול מותאם, ניתן למנוע הידרדרות ולשפר את איכות החיים והחיוניות היומיומית.
"הטיפול בריפוי בעיסוק, במיוחד עבור מבוגרים, מתמקד בשיפור יכולות התפקוד היומיומי, באמצעות התמקדות בתנועה, קוגניציה ותחושת מסוגלות. ריפוי בעיסוק מאפשר לאנשים להמשיך לבצע פעילויות משמעותיות ולשמור על עצמאותם, תוך שמירה על איכות חיים גבוהה, גם כשיש ירידה טבעית ביכולותיהם."

מה זה ריפוי בעיסוק?
- שימור ושיפור יכולות תפקוד ADL על ידי תרגול תפקודי מותאם, התאמת סביבה או אביזרי עזר, התאמת סדים וכו'.
- שימור ושיפור היכולות הקוגניטיביות – תרגולים שונים המסייעים לשיפור ושימור התמצאות, זיכרון, ריכוז ותהליכי חשיבה וכן הדרכה לתרגול עצמאי על ידי אמצעים כגון משחקי חשיבה, זיכרון וכדומה.
- שיפור ושימור תפקוד ידיים וטווחי תנועה – שיפור וחיזוק כוח, גמישות, שיווי משקל והעלאת הסיבולת, יכולים לשמור על ניידות ולמנוע נפילות.
- העשרת זמן פנוי – על ידי ציור, פיסול, רקמה ויצירות שונות או משחקי חשיבה כגון תשבצים, סודוקו, קלפים, משחקי בטאבלט וכדומה.
- שיפור תחושת המסוגלות והביטחון העצמי – עיסוק בפעילויות שמעניקות משמעות ותורמות לתחושת ההצלחה מחזק את הדימוי העצמי.
- שיפור קשרים חברתיים – פעילויות קבוצתיות מעודדות תקשורת, מפחיתות בדידות ותורמות לרווחה נפשית.
- הפחתת תחושת חרדה ודיכאון – עיסוק מתמשך בפעילויות מותאמות תורם ליציבות רגשית ולתחושת שמחה.
- מיקוד בכאן ועכשיו – עיסוק בפעילויות ממקד את המוח ברגע הנוכחי, מרפה ממחשבות של דאגות ופחדים וממקד בעשייה העכשווית.
ריפוי בעיסוק נעשה בהתאמת התעסוקה לאופיו של כל מטופל. לכל מחלקה מדריכת תעסוקה שנמצאת במחלקה במהלך שעות הבוקר, צוות מדריכות התעסוקה מציג למטופלים מגוון הפעלות פרטניות וקבוצתיות:
- קבוצת התעמלות – שמירה על תנועתיות.
- אקטואליה – התייחסות לאירועים, נושאים ועניינים שעוסקים במציאות הנוכחית וחשובים או רלוונטיים לזמן הנוכחי. כגון פוליטיקה, כלכלה, חברה, סביבה, טכנולוגיה ועוד.
- מלאכות יד ואמנות – ציור, פיסול, רקמה ויצירות שונות המשמרות מוטוריקה עדינה.
- מוזיקה ותרפיה במוזיקה – נגינה ושירה כחלק מתהליך טיפולי לשיפור מצב הרוח ותפקוד המוח.
- גינון טיפולי – עבודה עם צמחים משפרת את הקשר לטבע ומעניקה תחושת סיפוק.
"אחת מהפעילויות האהובות ביותר על הדיירים היא סדנאות יצירה, שבהן הם יכולים לבטא את עצמם ולחוות תחושת הצלחה ושביעות רצון. באמצעות יצירה, הדיירים מפתחים מיומנויות מוטוריות, קוגניטיביות ורגשיות ומחברים את עצמם לחוויות מהעבר תוך כדי שמירה על עצמאותם ותחושת המסוגלות."
ההשפעה של ריפוי בעיסוק על התודעה והמוח
מחקרים מוכיחים כי עיסוק בפעילויות מותאמות בגיל השלישי לא רק משפר את פעילות המוח, אלא גם משפיע באופן חיובי על התודעה. העיסוק המתמשך בפעילויות מאתגרות מחזק את הקשרים העצביים במוח, מונע הידרדרות קוגניטיבית ומעודד חשיבה גמישה. תהליך זה לא רק תומך בזיכרון, אלא גם מאפשר למוח לפתח רמות גבוהות של מודעות עצמית, ריכוז ותפיסה – כל אלו תורמים לשיפור איכות החיים ולתחושת סיפוק פנימי.
הריפוי בעיסוק ברשת 'ביחד'
רשת 'ביחד' מבינה את החשיבות הרבה של פעילויות ריפוי בעיסוק ומשקיעה משאבים רבים בפיתוח והפעלת תוכניות מותאמות לדיירים במוסדות הגריאטריים. הרשת מציעה מגוון רחב של פעילויות, המועברות על ידי מטפלים מקצועיים ומנוסים, במטרה לספק לדיירים איכות חיים גבוהה, חוויות מהנות ואתגרים מעשירים.
אנו מאמינים כי השמירה על התנועה, על הגוף והנפש היא המפתח להזדקנות נעימה ומשמעותית ודואגים לאפשר לכל דייר ודיירת לשמר את יכולותיהם ולהרגיש חלק מהחיים בכל שלב, תוך שמירה על כבודם ורווחתם.
"העיסוק במה שאנחנו אוהבים הוא המרפא הטוב ביותר" מריה מונטסורי