מחלת אי ספיקת כליות – טיפול בדיאליזה
בגוף האדם קיימות בד"כ שתי כליות המשמשות כפילטרים ותפקידן לסנן רעלים שונים, מלחים ומים מיותרים ובכך לשמור על מאזן נוזלים ומלחים תקין. כמו כן, לכליות תפקיד חשוב בשמירה ואיזון לחץ דם. אי ספיקת כליות הינה מחלה אשר משמעותה שהכליות אינן עושות את תפקידן כהלכה ולה גורמים רבים כמו סכרת, יתר לחץ דם, הרעלות וכו'. לאי ספיקת כליות דרגות חומרה שונות מדרגת חומרה קלה אשר לא מצריכה כל התערבות פרט למעקב חומרה בינונית המחייבת לעיתים טיפול תרופתי ובדיקות תקופתיות ועד אי ספיקת כליות סופנית או מוחלטת, הגורמת להצטברות רעלים ברמות המסכנות חיים, אגירת נוזלים ובצקות בכל חלקי הגוף, דבר המחייב חיבור למכונת דיאליזה מס' פעמים בשבוע למשך 3-4 שעות בכל פעם וזאת כפעולה מלאכותית אשר נחליפה פעילות כלייתית או לחילופין השתלת כליה.
תסמינים למחלת כליות:
תסמינים של שלבי מחלה מוקדמים יתבטאו בעייפות, חוסר תיאבון , בחילות, מתן שתן מוגבר או מופחת ואף יכולים להיות שינויים בגוון העור.שלבים מתקדמים של המחלה יאופיינו בנפיחויות בגפיים, חולשה, עייפות כרונית ועוד מאפיינים כתוצאה מרעלים בגוף ונוזלים בלתי מנוקזים.
דיאליזה:
דיאליזה הינו טיפול רפואי מלאכותי המבצע את פעולת הכליות, בשל אי תפקודן הנגרם כתוצאה ממחלת אי ספיקת כליות. במהלך הטיפול מתבצע סינון של הדם וסילוק של נוזלים מיותרים מהגוף. בשנים האחרונות טיפולי הדיאליזה נפוצים בקרב חולים באי ספיקת כליות ומאפשרים להאריך את תוחלת החיים על אף חוסר התפקוד של הכליות ואף לשפר את איכותם.
הכליות הן בעלות תפקיד חשוב ביותר בתפקוד תקין של הגוף, הכליות אחראיות על ויסות לחץ הדם , מסייעות בייצור ויטמין D, ויסות המלחים בגוף ותפקידן החשוב ביותר הוא סינון רעלים מהגוף.
מחלת הכליות היא הדרגתית, תחילה המחלה שקטה ואינה מורגשת בתסמינים, תפקוד הכליות יורד אך עדיין מבצע תהליכים בגוף, תוך התפתחות המחלה באופן עקבי, בשלב הזה, במידה והתגלתה המחלה, הטיפול הינו תרופתי והוא מצליח להאט את קצב התפתחות המחלה וכן מסייע להפחית את החומרה של מחלות נלוות למחלת הכליות, כגון: לחץ דם, סוכרת ומחלות לב.
בשלב מתקדם יותר של המחלה הכליות מפסיקות לתפקד, לא מתבצע סינון של הרעלים והם נותרים בגוף ומזיקים לו ואז נדרש טיפול מלאכותי לביצוע תפקיד הכליות, טיפול דיאליזה או השתלת כליה – עניין שתלוי בגיל ובממצאים פתולוגיים.
מתי צריך דיאליזה?
טיפול דיאליזה ניתן בשלב מתקדם של מחלת הכליות, מצב בו הכליות אינן מתפקדות ולא מתבצע סינון לדם ורעלים נשארים בגוף. מצב זה הינו מצב רפואי מסוכן המחייב טיפול מלאכותי לביצוע תפקיד הכליות. שלב זה נקרא דרגה מספר 5 במחלת אי ספיקת כליות. האפשרות המועדפת במצב כזה ובהתאם כמובן לגיל החולה ולפתולוגיה שלו היא השתלת כליה, כבר בשלב הרביעי של המחלה מתחילים לחפש כליה עבור השתלה ונערכים לטיפול דיאליזה. טיפול בדיאליזה מתבצע עוד לפני שיש החמרה בתסמיני המחלה וזאת על מנת למנוע סיבוכים וסכנת חיים.
חשוב לדעת שלא כל חולה כליות יוכל לקבל טיפול דיאליזה, הטיפול ניתן לאחר בדיקה שהחולה עומד בקריטריונים הנדרשים כגון: מצבו הבריאותי של החולה, היסטוריה רפואית, בדיקות מעבדה וגורמי סיכון נוספים שנלקחים בחשבון.
סוגי דיאליזה:
1. המו – דיאליזה – מכשיר המדמה כליה מלאכותית המבצעת את תפקיד הכליה: סינון הדם וניקוי מפסולת, מלחים, רעלים ונוזלים מיותרים. לפני פעולת הדיאליזה הרופא מכין את החולה ואת האזור אליו יעשה החיבור לדיאליזה באמצעות פעולה כירורגית המאפשרת כניסת צינורות לגוף החולה וחיבור למערכת כלי הדם שלו. המטרה היא ליצור צינור רחב להעברת הדם וסינונו, וריד זה נקרא פיסטולה. הפעולה מבוצעת בבית חולים בפיקוח רפואי. טיפול בדיאליזה מתבצע כפעמיים בשבוע למשך כארבע שעות.
2. דיאליזה פריטוניאלית (צפקית) – בטיפול דיאליזה זה סינון הדם מתבצע בתוך הגוף של החולה. הטיפול כולל החדרת צינורית ע"י רופא, דרכה מוחדר חומר מיוחד עמו מתבצע תהליך הסינון, בתוך בטן החולה. החומרים המזיקים בדם נספגים אל תוך הנוזל שהוכנס קודם לחלל הבטן והדם עובר תהליך סינון.הדילמה הרגילה בטיפולי דיאליזה היא אם לעשות את הטיפולים בבית חולים, דבר המצריך התניידות שבועית לבית חולים או לעשות טיפולי דיאליזה ביתית, המחייבים בדיקות דקדקניות של החולה לוודא שרק הפסולת יצאה בדיאליזה ולא מרכיבים חיוניים לגוף וכן למניעת זיהומים
האם טיפול דיאליזה כואב?
באופן טבעי החדרת המחטים והכנת החולה לטיפול דיאליזה כרוכים באי נעימות, התהליך עצמו אינו כואב אך יכול להיות כרוך בבחילות בשל ירידת לחץ הדם.
היכן מתבצע טיפול הדיאליזה ?
הרופא המטפל מחליט, ביחד עם החולה ובהתאם למצבו הרפואי, היכן לבצע את הטיפול בדיאליזה. הטיפול יכול להתבצע בבית או בבית החולים, כאמור בהתאם לשיקול דעתו של הרופא.
בבית אבות ישנם דיירים סיעודיים, שהתיק הרפואי שלהם כולל מחלת כליות המחייבת טיפולי דיאליזה, חולים אלו אינם מסוגלים להתנייד שבועית לבתי חולים על מנת לקבל טיפולי דיאליזה והם מקבלים אותם במחלקות סיעודיות מורכבות בבית האבות עצמו.מחלקת הסיעוד מורכב בבית אבות "עטרת רימונים" קולטת דיירים סיעודיים מורכבים אשר צריכים מענה נוסף למחלות נלוות שלהם. צוות רפואי סיעודי מיומן נותן מענה במשך כל שעות היממה וחלק מהטיפולים הנרחבים הניתנים במחלקה הם טיפולי דיאליזה.